x.pose

Pornind de la ideea că în regatul digital ne expunem plini de un entuziasm aproape naiv cele mai intime detalii despre viețile și interesele noastre, fără să fim neapărat conștienți de implicațiile acestei expuneri, designerii Xuedi Chen si Pedro G. C. Oliveira au încercat prin proiectul x.pose o traducere a consecințelor relației noastre din ce în ce mai complicate cu tehnologia.

x.pose este o hartă transformată în piesă de îmbracaminte – un fel de corset printat 3D – care monitorizează deplasările purtătoarei prin intermediul unei aplicații de smartphone. În funcție de locul în care se află când folosește internetul prin telefon, anumite zone ale corsetului devin din opace, transparente, expunându-i pielea. Practic, corsetul își dezbracă progresiv purtătoarea, fară să facă altceva decât să urmarească dâra de informații pe care aceasta o lasă în eter de fiecare dată când iși consultă smartphone-ul.

Încă ne scăldăm în ape tulburi în ce privește etica în domeniul digitalului, iar creația celor doi designeri abordează simplu problematica sensibilă a consumului și oferirii responsabile de date într-o lume în care ne bazăm atât de mult pe pe colectarea și utilizarea informațiilor digitale.

x.pose_2medium_d8be80e0c0ccd8dc4c2cdedbe911425bmedium_725acfd5fc3277e661c42492d0f1fefb


 

Comments are closed.