Worldbeing

Screen Shot 2015-10-05 at 12.38.28 PM

Aplicaţiile digitale pentru monitorizarea amprentei individuale de carbon (totalitatea gazelor cu efect de seră pe care le emite o persoană prin activităţile de zi-cu-zi) au ajuns la modă odată cu preocuparea crescândă pentru prevenirea schimbărilor climatice. Pasul logic următor este app-ul de pe smartphone care urmăreşte în timp real mişcările noastre şi ne poate spune cât de mult poluează fiecare.

Designerul Benjamin Hubert de la agenţia londoneză Layer nu propune doar un app, ci un întreg device, denumit sugestiv Worldbeing. Worldbeing este un gadget de tip ceas care se prinde pe încheietura mâinii de unde comunică prin Bluetooth cu telefonul mobil. Worldbeing accesează algoritmii Carbon Trust pentru a-ţi calcula emisia globală de carbon pe baza datelor oferite de tine şi de cumpărăturile tale. Worldbeing este şi un portofel electronic de tip Apple Pay. Datorită senzorului ECG incorporat, device-ul îţi recunoaşte amprenta cardiacă unică şi poate face plăţi în numele tău. Aplicaţia reţine ce ai cumpărat şi de unde, şi calculează amprenta de carbon pe baza „reputaţiei” companiei de la care ai achiziţionat produsul. Cum unele companii au politici de mediu mai bune decât altele, Worldbeing stochează aceste informaţii şi pe baza lor îţi calculează impactul zilnic şi amprenta totală de carbon.

Worldbeing este și din punct de vedere tehnic un produs „verde”: cerneala electronică pentru display consumă puţină energie, iar brăţara incorporează plastic şi plăci de circuit reciclate transformate în confetti colorat.

Susţinătorii întoarcerii la natură, însă, ar putea fi şocaţi de această soluţie high-tech pentru protecţia mediului. Rămâne de văzut dacă atitudinea ecologistă implică și cedarea datelor personale şi dezvăluirea detaliilor privind stilului de viaţă.

3051646-slide-s-9-made-of-recycled-e-waste-a-wearable-to-save-the-earth3051646-slide-s-6-made-of-recycled-e-waste-a-wearable-to-save-the-earth

Comments are closed.