Watly

Țările în curs de dezvoltare din Africa pot profita din plin de energia solară. Până acum, inovatorii din domeniul tehnologiei au propus o diversitate de device-uri care propun folosirea energiei solare pentru diferite scopuri: asigurarea conexiunii la internet, generarea de electricitate, păstrarea alimentelor la rece, etc. Cu un echipament puternic, aceste scopuri pot fi atinse în teorie și cu o singură mașină. Acesta este și obiectivul companiei Watly, care-și numește conceptul „the next big thing”. Prototipul folosește puterea soarelui pentru a purifica apa, a genera electricitate și a asigura conexiunea la internet.

Watly este în primul rând o stație de purificare a apei. Apa este filtrată cu ajutorul efectului termal generat de radiația solară. Specialiștii companiei susțin că Watly va putea purifica apa sub toate aspectele ei, fizic, chimic, bacteriologic și chiar radioactiv. Mai mult, se va putea desaliniza inclusiv apa oceanică. Se pare că o singură mașină va putea asigura 5.000 de litri de apă curată pe zi, suficient pentru o comunitate de 3.000 de oameni.

Tot cu ajutorul panourilor fotovoltaice, Walty va genera suficientă energie pentru a încărca device-urile portabile gen laptop sau telefon mobil; mai precis, mașina va putea alimenta până la 20.000 de smartphone-uri pe zi.

Nu în ultimul rând, Watly va asigura conexiunea la internet prin wi-fi și satelit și transmiterea datelor în orice fel de format (videoclipuri, imagini, text). Fiecare unitate va fi dotată cu camere video și va fi legată în rețea la celelalte unități Watly din jurul lumii.

Watly se adresează comunităților de tip sate sau orașe mici. Echipa spune că mașina va putea rezista cel puțin 10 ani în cele mai grele condiții de mediu. După ce designerii italo-spanioli au testat o unitate-pilot în Ghana, s-au hotărât să producă varianta 3.0. Deocamdată, campania de pe site-ul de crowdfunding Indiegogo și-a propus să strângă 75.000 dolari, banii necesari producerii primei unități.

Pe termen lung, nu știm în ce măsură soluția Watly poate înlocui conectarea comunităților africane la rețele naționale de electricitate, apă și canalizare sau internet. Este însă un început.

Watly-solar-powered-water-purification-889x500

Comments are closed.