VelO2

hoop.ph_taipei

Dintre cuvintele cheie folosite în contextul artei interdisciplinare, „experiență” este cel mai popular. Proiectele care își propun să conecteze mintea privitorului cu momentul în care se află reușesc să micșoreze distanța dintre artă și știință, iar noua instalație a studioului britanic Loop.pH duce lucrurile un pic mai departe, mizând pe experiența momentului pentru a activa conștiința colectivă a unui oraș.

Coordonată de Shin Kong Life cu ocazia Velo-City Global 2016, care are loc anul acesta în Taipei, VelO2 este o instalație interactivă ce ne amintește că un oraș sănătos este un oraș activ. Spațiul creat de artiști seamănă cu o pistă de bicicletă extraterestră, iar instalația în sine capătă sens și luminozitate odată ce oamenii încep să se plimbe prin ea cu bicicletele oferite de organizatori.  Lumina ține locul respirației, iar întregul joc aerodinamic este colectat de senzorii din podele. Mai mult, briza produsă de mișcarea din interiorul micului parc de distracții poate fi observată și în tuburile dispuse de jur împrejurul pistei ce susțin experiența pulmonară cu un extra strat de respirații. „Proiectul sărbătorește potențialul uman și lumina din interiorul fiecăruia,” explică Rachel Wingfield și Mathias Gmachl, aka Loop.pH. „Forma este inspirată de plămâni și de circulația aerului. Cele două canale pot fi circulate așa cum aerul circulă în plămâni, iar din asta reiese o instalație care seamănă cu structura ramificatoare a copacilor sau a plămânilor.”

Abordarea instalațiilor ca organism viu este o preocupare recurentă a duo-ului Loop.pH, formulată și în proiectele trecute precum SOL Dome și Osmo. Cât despre VelO2, experiența o să se plimbe și prin alte locuri din lume.

VelO2_ShinKongVelO2_4

Comments are closed.