VAN Beethoven

535da4c315c7a2cb49497323bd64ab8d

Probabil că toți directorii de filarmonică din lume au motive să se plângă că nu mai vine lumea la concerte ca pe vremuri. Dar nu toți au o echipă de digital ca cea de la Filarmonica din Los Angeles care să aducă orchestra la tine în sufragerie sau să plimbe o sală de concerte virtuală prin oraș.

Având în spate tehnologia de la Oculus, ei au creat o aplicație gratuită de realitate virtuală prin care oricine deține o cască Oculus Rift sau Samsung Gear VR poate gusta primele note ale Simfoniei a Cincea de Beethoven imersat în mijlocul orchestrei dirijate de Gustavo Dudame. Pentru că device-ul Oculus nu s-a lansat încă, iar cel de la Samsung nu a pătruns bine pe piață, filarmonica pune la dispoziție și căștile, într-un camion care se plimbă prin oraș sub numele de VAN Beethoven. Camionul este mobilat cu aceleași fotolii care se găsesc și în sala de concerte Walt Disney a filarmonicii, iar experiența este una extrem de intensă, pentru că „spectatorul” se află chiar în mijlocul orchestrei, putând vizualiza mișcările din jur la 360 de grade. Realismul scenei e sporit de o coloană sonoră care se adaptează la perspectiva privitorului, astfel că intensitatea muzicii se schimbă dacă te afli în fața, în mijlocul sau în spatele orchestrei.

Simfonia a Cincea a fost aleasă special pentru că este extrem de cunoscută și printre cei care nu sunt neapărat familiarizați cu muzica simfonică – ca o punte de legătură. VAN Beethoven a ajuns în comunități defavorizate, la festivaluri, muzee, școli și târguri locale, la acei oameni care nu ar fi călcat niciodată într-o sală de concerte.

3069b0a624a45da13bb8f7a54a370ab987c73a7e55f2c43df9233649bf5b2fe1

Comments are closed.