Unseen Art

Despre da Vinci, van Gogh, Picasso sau Dali am auzit mai toți. Poate că nu toată lumea ar ști să identifice lucrările celor mai faimoși pictori, însă, în mod sigur, fiecare dintre noi le-am văzut într-o formă sau alta (reproduceri ale celor mai faimoase picturi pot fi găsite pe genți, tricouri, scrumiere, magneți de frigider și alte obiecte de uz comun). Dar există o parte a populației, mai precis nevăzătorii, pentru care aceste mari opere ale culturii umane nu au fost niciodată accesibile în mod direct. Proiectul Unseen Art are în vedere remedierea acestei probleme prin modelarea 3D a capodoperelor picturii, astfel încât acestea să poată fi atinse și simțite.

Proiectul încearcă să găsească finanțare prin Indiegogo, iar stimulentul pentru donatori este chiar primirea unei miniaturi a Monei Lisa reprodusă la o imprimantă 3D. Banii adunați vor fi folosiți pentru construirea unei platforme online unde vor fi încărcate toate modelările 3D ale diverselor picturi, acestea putând fi descărcate gratuit și printate oriunde există resursele necesare (adică imprimanta 3D). Pentru moment, numai Mona Lisa este disponibilă pentru download, însă există o echipă de curatori care se va îngriji să pună cât mai curând la dispoziția celor interesați numeroase colecții renumite mondial.

Mark Dillon, coordonatorul proiectului, a fost angajat de firma finlandeza Adventure Club pentru a duce la bun sfârșit proiectul Unseen Art. Compania este cunoscută pentru oferirea de servicii de digitizare pentru proiecte de responsabilitate socială. De data aceasta, Adventure Club, prin Dillon, își propune să aducă arta la îndemâna tuturor, chiar și a celor care erau excluși și, de asemenea, să ofere o modalitate nouă și relativ ieftină de a intra în contact direct cu marile opere ale picturii.

qo0vfqkayhna9rumevyoScreen Shot 2015-11-25 at 11.48.16 AM

Comments are closed.