Unread Messages

unread-messages-six-thirty-hero

Noile tehnologii și social media nu mai sunt simple medii sau instrumente pe care le folosim în varii scopuri punctuale, ci au devenit cu timpul surse de regândire a locului nostru în lume dar și „muze” pentru numeroși artiști. Această ultimă arie de abordare a tehnologiei a fost apropriată și de galeria Aram din Londra care găzduiește o expoziție numită Unread Messages menită să sublinieze dependența utilizatorilor de tehnologiile comunicării/ social media și diverse device-uri.

Expoziția, pusă la cale de agenția de creație Six:Thirty, este împărțită în trei teme: Împuternicit dar Dependent, Sinele Curatoriat și Comportamente Compulsive. Fiecare din aceste teme înglobează operele unor creatori din întreaga lume, scopul fiecăruia dintre aceștia fiind împingerea oamenilor către dezvoltarea unei relații mai „sănătoase” cu tehnologia, o relație în cadrul căreia utilizatorii să poată prelua controlul.

De exemplu, designerul Takram din Tokyo a ales să pună laolaltă o serie de device-uri care parodiază obsesia oamenilor de a verifica social media mereu. Invențiile sale măsoară și înregistrează ticurile fizice, precum cele ale verificării update-urilor. Accesoriile create de Takram pot fi purtate în jurul gambelor sau gâtului și au fost gândite ca o alternativă subversivă a unei versiuni a viitorului în care oamenii sunt mereu urmăriți de mașinării.

O altă operă aparține designerului londonez Paul McGregor care a creat un plugin pentru browsere menit să îngresitreze numărul de minute sau ore petrecute online. Însă McGregor nu s-a mulțumit cu atât, ci a gândit întreaga aplicație astfel încât să îi descurazeje pe utilizatori din pierderea timpului în spațiul virtual.

Matteo Loglio a avut o altă abordare, acesta creând o extensie tot pentru browsere care face legătura cu patru pătrățele colorate, un soi de taxonomie a timpului pe care îl poți petrece online și a conținutului la care poți avea acces.

Unread Messages se plasează la intersecția dintre artă și filosofie. Operele ce compun expoziția nu sunt simple obiecte estetice, ci sunt menite să ne provoace să gândim relația pe care o avem cu tehnologia și impactul acesteia asupra vieților noastre. Fiecare creație ne aduce aminte că timpul petrecut în fața computerelor nu trebuie să depășească timpul reflecției.

unread-messages-six-thirty-takram-01unread-messages-six-thirty-takram-03unread-messages-six-thirty-paul-macgregor-01unread-messages-six-thirty-matteo-loglio-01

Comments are closed.