The Lampsters

lampster 1

Andrei Chivote și Radu Niță sunt oamenii din spatele obiectului de design cu cap de far de tractor și corp de super erou. Radu, pasionat de mașini și lucruri vintage, a venit cu ideea pentru Lampster prin 2014, iar Andrei a transformat-o în schițe.

Proiectul s-a născut din dorința de a rezolva o problemă și plăcerea de a construi lucrul de care ai nevoie. Apoi a urmat contactul obiectului cu realitatea înconjurătoare, o serie de momente în care ceva-ul creat de tine ajunge să fie dorit și de alții; prietenii în primă fază, iar apoi oameni din toate părțile lumii. The Lampster este o lampă de birou ce poate fi folosită și ca lampă ambientală. Se controlează fie prin atingere, fie via smartphone, iar designul îi poate fi customizat. Orice asemănănare cu un produs hipstăresc este intenționată.

Clipul de pe Kickstarter pentru strângerea de fonduri în scopul comercializării a mers ca uns, deși suma neașteptat de ridicată pe care au strâns-o ar cere o expresie mai intensă. Campania a fost coordonată de Andrei pentru că avea deja ceva experiență la capitolul crowdfunding cu Boombox Bag și CamCarry.

lampster 2

Lampster este primul vostru proiect comun?

Andrei: Lampster este primul nostru proiect comun pe Kickstarter, noi ne știm de câțiva ani și am avut mici proiecte creative împreună, dar acesta a fost primul pe care ne-am decis să-l transformăm într-o afacere. Primul a fost crearea unui desen ce urma să fie desenat pe mașina lui Radu.

dodge_1_by_chivote

Au existat obstacole în dezvoltarea lui?

A: În dezvoltarea Lampsterului totul a mers excelent din prima zi, doar că proiectul a stat puțin în stand-by din cauza joburilor pe care le aveam. Dar totul a început acum 3 ani; am făcut primul prototip, apoi din cauza joburilor a trebuit să îl amânăm puțin.

Freelancing sau nine to five?

A: Radu a fost într-un post de conducere la una din cele mai mari tipografii din România. Eu lucrez ca freelancer (arhitect și designer) de câțiva ani și nu am fost angajat niciodată. Unul dintre lucrurile bune este că ne completăm foarte bine din punctul ăsta de vedere.

Vă amintiți care a fost primul contact de impact cu tehnologia?

Andrei: Primul produs de tech ce m-a impresionat cu adevărat a fost un iPod shuffle, era peste orice MP3 player sau CD walkman pe care-l avusesem până atunci! Pur și simplu mi se părea din altă lume, obișnuit să car cărămizi până atunci, la care trebuia constant să cumpăr baterii. iPod-ul era cât o brichetă, putea stoca foarte multe melodii și bateria ținea câteva zile.

Radu: La mine a fost primul HC de la IC Felix în ’86. Și programare în BASIC la Palatul Copiilor tot prin ’86.

Ce tehnologie ar fi trebuit inventată acum mulți ani?

A: Încărcare wireless pentru toate dispozitivele pe care le folosim în mod curent.

Cum ați defini „inovaţia”?

A: Un produs nou ce rezolvă o problemă mai eficient și elegant decât tot ce-a fost până în momentul respectiv.

Ce vă dezmorţeşte imaginaţia în cursul vieţii de zi cu zi?

A: Căutăm ceva interesant în obiectele pe care le-ntâlnim în viața de zi cu zi; și urmărim multe bloguri internaționale de design precum designboom, designrulz, hypebeast.

color_01

Ce părere aveți despre scena de design din România?

A: Se mișcă într-o direcție bună, având în vedere faptul că avem acces la orice este nou în materie de design prin internet. Este un lucru minunat și suntem printre țările cu cel mai rapid internet. Un lucru de menționat ar fi că mediul în care trăim ne influențează foarte mult din toate punctele de vedere. Ținând cont de cum se dezvoltă orașul și arhitectura la noi în țară, avem un mare dezavantaj din punctul ăsta de vedere.

La ce alte proiecte lucrați în prezent?

A: Deocamdată ne concentrăm pe producția Lampsterului și livrării cu bine a comenzilor primite.

Un loc preferat de pe internet.

A: Hypebeast.

lampster_33  Poze via The Lampster.

#GetCurious este o serie de interviuri scurte despre proiecte inovative și mințile din spatele lor.

 

Comments are closed.