The Enlightenment

Am învățat demult că fiecare lampă are sufletul ei, din faimoasa animație Pixar, dar nu ne așteptam ca cineva să transforme agasantul (până acum) bâzâit de lampă în muzică. În concertul pus la cale de The Quiet Ensamble – concert invizibil de lumină pură – neoanele sunt viori, stroboscoapele fac percuția, iar reflectoarele de teatru trec pe deasupra capetelor spectatorilor ținând locul clarinetelor.

The Enlightenment este un concert de lumini, în care fiecare lampă emite sunetul ei specific, generat de energia electrică ce o străbate. O bobină de cupru este folosită pentru a extrapola sunetul ascuns al lămpii. Fiecare instrument are propriul senzor care capturează câmpul electromagnetic generat și îl transformă în sunet. Efectul este cel al unei scene goale de concert, spectaculos luminată, dar misterioasă în ce privește interpreții. Ea devine animată abia când cei doi creatori ai proiectului, Fabio Di Salvo și Bernardo Vercelli, încep să se miște printre sursele de lumină și să modifice și amplifice astfel, în timp real, câmpurile de energie și sunetul.

Cei doi italieni de la The Quiet Ensamble care se concentrează, spun ei, pe „măreția întâmplărilor mărunte”, nu sunt la prima tentativă de a crea concerte cu cei mai neașteptați protagoniști. Ei sunt celebri pentru Orchestra de cameră formată din șoareci de laborator sau pentru lucrarea Natură moartă, în care ne bucurăm de audierea unor banane.

enlightenment-1QuietEnsemble-TheEnlightenment

Comments are closed.