The Eight Phases of Enlightenment

3053978-slide-s-6-trippy-vr-installation-explores-reaching

Ce este luminarea? se întreba Immanuel Kant acum aproximativ 200 de ani. Bineînțeles, găsește răspunsul și îl dezvoltă într-un faimos eseu, unde explică faptul că luminarea presupune ieșirea din starea de minorat, adică incapacitatea de a gândi de unul singur, de care se face vinovat omul. Luminarea presupune un proces dificil și anevoios. Din fericire, Aramique, un artist american, ușurează acest proces printr-o instalație de realitate virtuală numită The Eight Phases of Enlightenment.

The Eight Phases of Enlightenment este compusă din opt videoclipuri care au menirea de a-i ghida pe utilizatori în călătoria lor spre iluminare. Cele opt video-uri – numite Genesis, Abyss, Alegory, Glitch, Threshold, Atonement, Exodus și Internet – durează aproximativ 45 de secunde și se succedă într-o buclă nesfârșită la care vizitatorii pot privi cât doresc. Fiecare videoclip este proiectat într-un alt loc, amenajat astfel încât experiența oamenilor să fie potențată de fiecare element din film sau încăpere. Primul clip începe în forță – scopul fiind acela de a supralicita simțurile celor ce privesc –, pentru ca mai apoi totul să se calmeze până devine alb. Astfel, dacă la început se marșează pe supra-stimularea vederii și a auzului, înspre sfârșit se dorește o deprivare totală de aceste simțuri.

Spațiul în care a fost amplasată instalația este și el extrem de important. În încăpere se află scaune strălucitoare, luminate cu lumini negre, astfel încât întregul ansamblu să capete un caracter performativ. Vizitatorii trec de la un filmuleț la altul, fiind invitați să se așeze în poziții foarte specifice și adesea inconfortabile. Scopul este acela de a apropia oamenii de mesajele filmelor.

Aramique nu a fost inspirat în crearea acestei instalații de cine știe ce motive mistice, ci doar de încercarea de a trece vizitatorii The Eight Phases of Enlightenment dintr-un spațiu fizic, cel în care se află instalația, muzeul Palais de Tokyo din Paris, într-unul transcendental, care precedă și condiționează experiența.

3053978-inline-i-2-trippy-vr-installation-explores-reaching-enlightenment-in-the-app-age3053978-slide-3-phase-3-allegory-by-nicolas-dufoure3053978-slide-s-1-trippy-vr-installation-explores-reaching

Comments are closed.