Technopicnic

Una dintre activitățile des practicate în trecut, dar care astăzi a căpătat un aer aproape melancolic, este picnicul. Îmbinând mai multe tipuri de activități plăcute, cum ar fi joaca, mâncatul, sporovăiala cu cei dragi și nu în ultimul timp contactul cu natura, picnicul era ocazia de a te rupe de oraș și „respira” o gură de liniște și aer curat. Nu mulți oameni se mai duc în weekend la picnic, poate și pentru că tehnologia a acaparat și modalitățile de petrecere a timpului liber. Atelier Teratoma, însă, dorește să recupereze trecutul, să îl reinterpreteze și nu în ultimul rând să îl reintegreze vieții tehnologizate de astăzi.

Technopicnic, ultimul proiect al studioului de arhitectură și design din Madrid, își propune tehnologizarea picnicului.  Miza nu este „tehnologia de dragul tehnologiei”, ci reacomodarea unei activități care aducea lumea laolaltă în viața hiper-rapidă și hiper-eficientă de astăzi. Astfel, tehnopicnic are menirea de a ne arăta că picnicul nu trebuie să fie ceva greu de planificat și împlinit, ci o activitate la îndemână, ce poate avea loc chiar în centrul orașului.

Technopicnic este de fapt un rucsac, care integrează mai multe tehnologii, cum ar fi un panou solar, astfel încât indivizii să poată fi auto-suficienți, boxe pentru a improviza o petrecere oriunde, un ecran pentru a primi mesaje prin Bluetooth de la alți utilizatori, lumini pentru a genera o atmosferă inedită și hub-uri USB utile pentru varii scopuri. Astfel, fie că se preferă centrul orașului, un parc ori o pădure periferică, technopicnic este imboldul care provoacă utilizatorii să nu se mai agite prea mult cu organizarea, ci să își permită momente spontane.

Poate că technopicnic pare a fi o nouă invenție menită să ne ia gândul de la natură și să ne țină captivi diverselor tehnologii care nu sunt niciodată neutre. Dar e posibil ca technopicnic să funcționeze chiar invers. Oferindu-le utilizatorilor tot ce au nevoie pentru o zi petrecută departe de oraș ori chiar în mijlocul orașului, acest ghiozdănel asigură minimul necesar pentru cei obișnuiți ori dependenți de tehnologie, lăsându-le astfel timp pentru a se concentra pe cei din jur sau natură.

img_2_1458564155_fd3ae9580d26f883af475cc4dcd8ec52img_4_1458564155_c49071bad66957b4b0e70cff0a8f2205img_1_1458564155_dbdc0882d2dc741c6ab5d40c71a64ed3

Comments are closed.