Tactile Picture Books Project

Screen Shot 2016-02-19 at 10.30.33

Cărțile pentru copii cu imagini în relief nu mai sunt de mult o noutate pentru cei mici. Datorită progresului tehnicilor de 3D Printing, munca de a transforma imaginile în text și înapoi în imagini devine acum mult mai ușoară.

Echipa de la Universitatea din Colorado Boulder s-a gândit deja la copiii nevăzători preșcolari. Aceștia nu pot încă citi în Braille, dar pot urmări conturul unor imagini în relief. Tactile Picture Books Project și-a propus să publice cărți care să combine limbajul scris cu limbajul Braille și cu imaginile tactile. Aceste imagini, în fapt basoreliefuri inserate printre rânduri, nu sunt ilustrații, ci sunt forme alese să înlocuiască anumite cuvinte din text, de exemplu conturul tridimensional al unei chei care înlocuiește cuvântul „cheie” în povestea lui Alice în Țara Minunilor.

Imaginile tactile sunt de fapt obiecte printate 3D la 3D Hubs. Programul recunoaște cuvintele și le înlocuiește cu figurile în relief corespunzătoare semnificației lor. Se poate face și transformarea inversă, de la „imagini tactile” la cuvinte scrise în limbajul Braille.

Avantajul este acela că într-un viitor nu foarte îndepărtat, când tehnologia de 3D printing va deveni mult mai accesibilă ca preț, părinții vor putea alege singuri cărțile pentru copii pe care vor să le printeze într-un limbaj accesibil celor cu dificultăți de vedere.

tumblr_n96rj5YN3h1t1zqzjo1_r1_1280Screen Shot 2016-02-19 at 10.31.10

Imagini: 3D Hubs.

Comments are closed.