Synchrony

Copiii autişti, la fel ca orice copii, sunt atraşi de culori, mişcări şi sunete. Pe de altă parte, ei ezită să iniţieze interacţiunea cu adulţii, astfel că părinţii copiilor cu autism se găsesc adesea în situaţia de a nu şti cum să le capteze interesul şi să-i determine să acorde o cât de mică importanţă dialogului în sine. Specialiştii sunt de acord că terapia prin joc poate funcţiona pentru a întări legătura emoţională părinte-copil autist.

În acest sens, Kenneth Tay, student la Art Center College of Design din California, a creat instrumentul muzical numit Synchrony, o tobă sensibilă la atingere, capabilă să reproducă sunete corespunzând mai multor tipuri de instrumente muzicale. Synchrony, în fapt o jucărie mai sofisticată, are formă rotundă şi este acoperită cu o piele albă de silicon moale care ascunde corzile pregătite să vibreze în funcţie de durata şi forţa apăsării. Instrumentul se conectează prin bluetooth la un app care permite schimbarea gamei de sunete. De exemplu, trecerea de la „percuţie” la „orchestră”. Scopul este acela de a-i încuraja pe părinţi şi copii să creeze împreună ritmuri muzicale cât mai variate.

Înainte de a realiza Synchrony, designerul s-a documentat stând de vorbă cu părinţi şi terapeuţi muzicali experimentaţi. Într-adevăr, din punct de vedere terapeutic, sesiunile de muzică interactivă ar putea avea efecte similare şi dacă se folosesc instrumente mai simple, cum ar fi aplicaţii digitale gratuite dedicate muzicii, ori chiar jucării simple cum ar fi tobe, castaniete, clopoţei, fluiere, etc.

142395310466801_SynchronyHero

Comments are closed.