Stellar

Pentru că sunetul are nevoie de molecule ca să se răspândească, iar între planete nu exită molecule, Cosmosul nu are sunet. Cu toate astea, ne putem imagina că stelele au o armonie a lor, o colană sonoră pe care strălucesc și generează viață în jurul lor.

Asta a făcut și sound artistul Francesco Fabris în cea mai recentă instalație a sa, Stellar. El a folosit date despre stele mari – strălucire, temperatură și distanță față de Pământ – și le-a transformat în caracteristici sonore – frecvență, amplitudine și durată. Cu cât steaua e mai strălucitoare, cu atât sunetul e mai puternic; cu cât e mai departe de Pământ, cu atât durata sunetului e mai mare.

Fizic, instalația constă într-o structură cilindrică pe care sunt reprezentate cele mai importante constelații din cerul nordic, iar peste acestea se află două brațe robotizate ce pot fi controlate de oameni de la distanță prin intermediul unor senzori. Atunci când vârful unui braț se aliniaza cu o stea, informațiile despre steaua selectată sunt transformate într-o linie melodică, iar steaua își schimbă culoarea.

„Din moment ce nu există nici un sunet în spațiu, am vrut să să conceptualizez o legătură între undele electromagnetice și cele sonore”, Spune Fabris. „Scopul a fost de a crea un dispozitiv minimalistic, interactiv, care să permită vizitatorilor să învețe despre anumite stele, prin intermediul informațiilor sonore.”

Stellar a avut debutul în noiembrie în Cracovia, Polonia, iar între timp a fost expusă și la Centrul Pompidou, în Paris.

88752d53b2d5dc38217a5a2957ef9053f254a82ee5afd7b6410550ee96c761151670494e9f8e6c0ead6a120fdb781407

Comments are closed.