Reality Editor

Internetul lucrurilor (IoT) este unul dintre cele mai hot subiecte din lumea IT. Acesta presupune comunicarea atât între obiectele ori lucrurile inteligente, cât şi cu fiinţele umane, prin intermediul unei reţele. Până în acest punct totul pare extraordinar, însă o problemă destul de mare este faptul că marile companii care vând obiectele inteligente controlează și datele personale pe care acestea le captează.

Din fericire, cercetătorii grupului Fluid Interfaces, din cadrul MIT Media Lab, conduși de credința că datele personale nu trebuie să ajungă în mâinile altor indivizi în afară de cele ale posesorului, au creat aplicația Reality Editor. Aceasta le permite utilizatorilor să controleze obiecte smart prin crearea de conexiuni între ele, în același timp garantând sfera privată a utilizatorilor.

Connected Objects este alternativa la IoT propusă de cei de la MIT, iar această perspectivă se actualizează prin aplicația Reality Editor. Aceasta comunică cu lumea exterioară prin tehnologii deja clasice, cum ar fi Wi-Fi. Utilizatorul nu trebuie decât să îndrepte camera device-ului său către un obiect și capacitățile invizibile ale acestuia vor fi aduse în prim plan pentru a putea fi editate. Obiectul își trimite amprenta și IP-ul aplicației, astfel încât utilizatorul poate schița pe ecran linii virtuale de la un obiect la altul, pentru a crea noi conexiuni între obiecte, dar și pentru a stabili noi relații cu acestea. De exemplu, pentru a coborî geamurile unei mașini tot ce trebuie să faci e să îndrepți camera telefonului către acesta iar apoi să tragi o linie de sus în jos.

Obiectele create pentru Reality Editor există nu într-o mare rețea centralizată, ci în rețele mici și private, deci sunt descentralizate. Astfel, fiecare interfață, conexiune sau tip de funcționalitate este salvată direct în obiect, ceea ce reprezintă un avantaj pentru sfera privată a utilizatorilor.

Reality Editor face parte din noul val de aplicații și, mai general, tehnologii, create special pentru a contracara produsele deja existente pe piață, invazive și greu de controlat. Ceea ce înseamnă că nu trebuie să ne pierdem speranța pentru existența libertății și a sferei private într-o lume hiper-tehnologizată.

14497671351449766862RE01_12fpsRE06-1024x582

Comments are closed.