Project Florence

În timp ce numeroși oameni de știință au încercat și încearcă în continuare să stabilească o formă de dialog cu animalele, puțini își îndreaptă interesul către un alt tip de organisme vii: plantele.

Helene Steiner, cercetător și designer în Marea Britanie, a conceput un sistem digital care să-i permită să comunice cu plantele. Folosind „limbajul” acestora, Project Florence transmite și primește mesaje sub formă de semnale electro-chimice. Mai exact, Steiner a plasat o plantă într-o capsulă conectată la un computer. Tastând o propoziție, computerul determină dacă mesajul este pozitiv sau negativ și-l traduce corespunzător în impulsuri electro-chimice pe care le transmite plantei, după care așteaptă răspunsul acesteia. Odată observate reacțiile plantei, acestea sunt traduse la rândul lor într-un mesaj pozitiv sau negativ care să transmită starea ei de spirit.

„Dorim să construim sisteme agricole durabile, dar sunt multe aspecte interesante dacă stai să te gândești la medii interactive”, spune Steiner. „Am putea să ne gândim la introducerea mediului natural în lumea noastră tehnologică, în loc să punem tehnologia peste tot în mediul nostru natural.”

Proiectul a fost realizat în cadrul unei rezidențe artistice în cadrul programului Studio 99 de la Microsoft Research. Deși a pornit la început sub formă de joacă artistică, Project Florence a trezit interesul multor cercetători și ingineri, iar Microsoft a declarat că plănuiește să-l dezvolte mai departe.

3060347-slide-s-2-microsoft-teaches-plants-to-talk-with-project-florencehelene-steiner-project-florence-microsoft-research-designboom-03-818x545helene-steiner-project-florence-microsoft-research-designboom-06-818x545

Comments are closed.