Orgel

Noile tehnologii au un impact profund nu numai asupra unor activități punctuale pe care le vizează, ci și asupra modului în care percepem și gândim lumea. Pe acestă observație s-au bazat și creatorii lui Orgel, o instalație și piesă muzicală creată de compozitoarea Ida Lundén și set designerul Johanna Mårtensson. Miza creației lor este de a sfida concepția tradițională a instrumentelor muzicale și a modului de „face” muzică, prin folosirea unor materiale non-convenționale.

Orgel se află la Fylkingen, un spațiu destinat artei contemporane din Stockholm, și ocupă o întreagă cameră. Într-un sens, Orgel este reinterpretarea orgii tradiționale deoarece folosește tuburi de plastic și alte obiecte care se compun în instrumente de suflare inovative care produc sunete prin comprimarea aerului. Fiecare element din această orgă produce un sunet diferit, ceea ce deschide posibilitatea unui spectru imens melodii și armonii ce pot fi create de către utilizatori. Orgel este formată numai din materiale ieftine, simple și la îndemână, reușind astfel să ne provoace concepțiile despre materiale, valoarea lor și posibilitățile utilizării acestora.

Întocmai unei orgi dintr-o biserică, Orgel creează o atmosferă mistică, specifică ritualurilor ce aduc laolaltă mai mulți oameni ce sunt nevoiți să își împărtășească unii altora experiențele lor spirituale. Astfel, vizitatorii nu sunt simpli observatori, ci devin participanți activi în încercarea de a pune împreună într-un mod simetric atât sunetele produse, cât și viziunea asupra a ceea ce trebuie creat.

Instalația forțează regândirea valorii materialelor comune, adesea desconsiderate datorită frecvenței utilizării lor. Astfel, noul instrument obținut prin recombinarea plasticului și a altor substanțe în forme inedite, obține același efect precum instrumentele tradiționale. Însă dincolo de plăcerea estetică obținută prin utilizarea Orgel, această instalație are și rolul de a stimula curajul și creativitatea în utilizarea obiectelor non-convenționale.

273bc84b10b3927c9e91422a5a42ecddef15d84707bae9aff29b20b6edc20e1b002c0c32e062bfe018a6510d7428d65d

Comments are closed.