Making Books: The Renaissance and Today

Deși se vorbește despre ultimii ani ca despre o perioadă de înflorire a producției DIY datorită tehnologiilor noi accesibile tuturor, iar makerii se bucură de multă atenție în media, prea puțini dintre noi au cunoștințele necesare pentru a înțelege cum se realizau lucrurile în trecut. Iar pentru a dicuta și înțelege mai bine tehnologiile prezente, ar trebui să știm de la ce am pornit și cum am ajuns la ele. Cu acest gând în minte, doi profesori de la MIT, Anne McCants și Jeffrey Ravel, au creat cursul „Making Books: The Renaissance and Today”.

În acest curs, studenții învață cum să fabrice hârtie folosind tehnologiile accesibile oamenilor în trecut. Pentru a face hârtia, studenții au desfăcut fire din covoare și le-au transformat într-o pastă ce a putut fi turnată sub forma unei coli. Întregul proces a durat o săptămână. În același timp, ei au lucrat și la construirea unei prese de tipar cu care să imprime colile de hârtie.

„Cei mai mulți dintre noi ne-am separat de procesul de fabricare a lucrurilor pe care le folosim”, spune McCants. „Purtăm materiale textile în fiecare zi, dar numai câțiva specialiști înțeleg acum modul în care fibrele sunt realizate și combinate. Cu toate acestea, în secolul al XV-lea, aproape toată lumea a trăit în imediata apropiere a fabricanților de textile, iar proprietățile esențiale ale fibrelor și procesele de realizare a lor erau familiare populației generale. Acest tip de familiaritate este foarte important pentru a fi în stare să inovezi în domeniul materialelor.”

Scopul celor doi profesori este să ilustreze ideea că oamenii în trecut erau de asemenea tehnologi foarte buni, dar și să conecteze studenții la procesul de fabricare în locul celui de consum.

Screen Shot 2016-05-31 at 11.33.28729bc6eebd3d6d74980eb3622f2ce02e5ac747863d01cc62340e936a6ed44ff7Screen Shot 2016-05-31 at 11.35.13

Comments are closed.