Love Project

Răspunsul la întrebarea „Cât de mult mă iubești?” poate fi dat, în sfârșit, fără a face apel la cuvinte. Un arhitect brazilian a pus cap la cap un proiect care reușește să dea o formă fizică emoțiilor, modelând obiecte funcționale – lămpi, coșuri de fructe sau vaze – care pot sta drept un memento pentru cum arată iubirile noastre.

Love Project, lansat la Design Weekend São Paulo, și creat de Guto Requena în colaborare cu D3 Studio, înregistrează datele oamenilor atunci când aceștia vorbesc despre o poveste de iubire care i-a impresionat – fie a lor, fie a altora – transformându-le, cu ajutorul unei imprimante 3D, în obiecte tangibile. Participanții sunt acoperiți cu senzori care monitorizează emoțiile și înregistrează activitatea cerebrală, schimbările în tonul vocii și pulsul inimii, iar cu ajutorul unei interfețe special creată cu environmental computational processing datele colectate sunt transformate din diferite input-uri într-un singur limbaj care permite vizualizarea în timp real a emoțiilor participanților.

Toate aceste date sunt prelucrate într-un program care modelează obiecte 3D în Grasshopper, un editor cu algoritm grafic. Obiectul este compus din mai multe particule a căror mișcare, atingere, viteză, formă sunt determinate de emoțiile participanților. Astfel, ritmul inimii determină grosimea modelului, senzorii de voce hotărăsc velocitatea particulelor iar undele cerebrale fac ca particulele să se atragă ori respingă. Când procesul s-a încheiat, modelul este printat de o imprimantă 3D în poliamidă, ceramică, sticlă, metal sau plastic.

Inovațiile tehnologice, împreună cu puterea de muncă a unor minți sclipitoare, dau naștere unor proiecte care permit să ne exprimăm individualitatea din ce în ce mai mult și mai bine. Lucrurile pe care înainte le gândeam de trei ori pentru a le exprima într-o formă cât mai apropiată de ceea ce simțeam, pot fi acum atinse și ținute în casă, precum orice alt obiect de uz comun. Reușim, prin acest tip de proiecte, să ne exprimăm individualitatea într-un mod cât mai autentic, ori ajungem să transformăm într-o marfă ultimul bastion al intimității, i.e. emoțiile?

sao-paulo-design-week-love-project-1-thumb-620x348-88847sao-paulo-design-week-love-project-4-thumb-620x348-88853love_project_estudio_guto_requena_d3_3maxresdefault

Comments are closed.