Living Mushtari

Acum ceva timp, vorbeam despre proiectul Wanderers, format dintr-o o serie de structuri purtabile ce folosesc designul generativ pentru a găzdui microorganisme sintetice utile. Iată cum s-a dezvoltat prima dintre ele, Mushtari, un canal translucid proiectat să transporte cianobacterii. Acesta a crescut într-o structură circumvolută de 58 de metri, populată cu microbi compatibili ce transformă lumina solară în zaharoză și apoi în alte substanțe.

Living Mushtari arată precum canalul gastrointestinal al unui extraterestru și a fost creat cu ajutorul unor algoritmi de creștere generativă. Aceștia îi dau coordonatele geometrice de ansamblu, dar stabilesc și variațiile materialului. Transparența este gradată astfel încât să existe zone în care bacteriile fotosintetice să poată primi lumină solară. Structura funcționează ca o uzină microbiană ce se folosește de relația simbiotică dintre un microb fotosintetic (cianobacterii sau microalge) și unul compatibil, ca E-coli sau fermenți de drojdie. Primele transformă lumina în zaharoză, care e apoi convertită de celelalte în materiale utile ca pigmenți, medicamente, combustibili sau nutrienți. În scenariul ideal, purtătorul ar fi capabil să aleagă produsul final obținut.

Proiectul a fost dezvoltat de Mediated Matter Group de la MIT în colaborare cu Stratasys și răspunde provocării de a crea noi relații între cele mai primitive și cele mai evoluate forme de viață. Structurile purtabile au fost imaginate pentru a însoți posibili călători în spațiu, în medii ostile și lipsite de resurse.

Stratasys-Neri-Oxman-Mustari-4Stratasys-Neri-Oxman-Mustari-3

Comments are closed.