Hummingbird Bike

12335879_10153746182804557_1601085615_n

Ligia Stan și Petre Georgescu trăiesc și lucrează în UK de când Petre a mers acolo să studieze Modelmaking la universitatea din Bournemouth, secție pe care nu a găsit-o la noi. Ritmul alert al orașului și peripețiile culturale londoneze i-au inspirat să mai stea pe acolo o perioadă. Nu sunt încă freelanceri, dar au un birou și acasă la care lucrează amândoi după ce se întorc de la serviciul full-time.

De curând, pasiunea pentru design de produs l-a inspirat pe Petre să creeze cea mai ușoară bicicletă portabilă de pe piață (6.5 kg).  Hummingbird Bike este cel mai recent proiect al lor (și al companiei producătoare implicate), pe care Ligia, pasionată la rândul ei de advertising, l-a împachetat și oferit lumii drept un obiect util și cool pe care îl transporți cu ușurință din loc în loc. Bicicleta își crește fanii în timp real pe Kickstarter sau pe site-ul cu același nume. Am vrut să aflăm despre proiectele celor doi direct de la sursă, dar mai ales despre ce și cum gândesc pe parcursul unei zile.

bike

Care este legătura dintre o pasăre colibri și proiectul vostru?

Ligia: Am vrut să alegem un nume care înseamnă ceva separat de bicicletă, să îți creeze imediat o imagine și să îl ții minte. Pasărea colibri este simbolul perfect – e cea mai mică și rapidă pasăre din lume, noi avem cea mai ușoară bicicletă din lume.

Petre: Esența bicicletei este ușurimea ei. Pasărea colibri este cea mai mică pasăre din lume, așa că ni s-a părut naturală asocierea.

Au existat obstacole de care v-ați lovit în dezvoltarea Hummingbird bike?

L: Nu am avut niște obstacole de care nu am putut trece, din fericire. A fost greu să ne „punem la treabă” – multe momente în care ne concentram mai mult pe munca de la birou, iar apoi eram prea obosiți să putem da tot ce avem mai bun și pentru bicicletă. Din fericire, ne-am dat seama că un proiect personal în care am investit atât de mult merită 100% din atenția noastră. Așa că, încet-încet ne-am forțat să ne dedicăm mare parte din timpul nostru liber pentru Hummingbird. Apoi, alte obstacole – toată partea administrativă ce ține de a-ți deschide o companie, cont bancar, de a înregistra un patent -, totul este destul de complicat dacă nu ai avut contact cu ceva similar înainte. Am avut mult sprijin de la cei dragi și am trecut și peste hopul acesta.

P: Au existat câteva obstacole, însa am trecut ușor peste ele. Cred că greul acum începe. Este destul de ușor să dezvolți o idee in vacuum, însă odată ce o scoți la lumină toata lumea are o părere. Uneori este greu să îți menții încrederea în tine, în ceea ce vrei să faci. După Kickstarter, ne vom concentra în a rafina puțin designul, luând în considerare feedback-ul pe care l-am primit de-a lungul campaniei pentru a crea cel mai bun produs.

Credeți că proiectul ar fi avut același succes dacă ar fi pornit din România? De ce?

L: Probabil că nu, doar pentru faptul că fibra de carbon este un material scump, care ne-a dictat prețul bicicletei. Cred că este un produs de lux pentru piața din Romania, pe când în Londra se poate adresa și celor din middle class.

P: În Romania ciclismul este abia la inceput, majoritatea oamenilor folosesc bicicleta pentru agrement, rareori pentru a comuta la munca, deși este mult mai eficient să ai o bicicletă (Bucureștiul este un oraș ideal pentru ciclism, întrucat este preponderent plat). Piața de biciclete este mult mai mică decât în Londra, așa că probabil nu am fi avut același impact.

Ce părere aveți despre scena de design din România?

L: De fiecare dată când vin în țară mi se pare că se întâmpla din ce în ce mai multe lucruri. Am prieteni care își deschid propriile afaceri – fashion sau bijuterii – foarte indie și deosebite. Mă bucur de fiecare data când trec pe la Romanian Design Week sau când văd vreun nou eveniment creativ. Mă bucur că există companii ca Dizainăr care pun accentul pe designul românesc. Cred că mergem în direcția bună.

P: (Ce scenă? Haha.) În România industria de design se axează preponderent pe web și grafică, momentan. Există inovație și în alte domenii, dar cred că suntem abia la început de drum.

Workspace2

La ce alte proiecte lucrați în prezent?

L: Momentan ne concentram tot efortul în Hummingbird, dar avem atât de multe idei pentru viitor. În fiecare săptămâna apar cel puțin cinci idei noi pe care le trecem într-un carnețel pentru viitor. Suntem siguri că nu ne oprim aici cu product design-ul. Avem planuri pentru o bicicleta electrică, pentru niște jucării nostalgice, scaune din fibră de carbon și ceasuri… de toate.

P: Momentan vreau să mă concentrez pe bicicletă, însă în viitorul apropiat aș vrea să dezvolt și alte produse. Nu toate ideile mele se leagă de biciclete, mintea mea funcționează într-un mod ciudat, mereu ma intreb „de ce așa și nu altfel?”. Așa că, de multe ori îmi vin idei în a schimba designuri existente în mai bine. De la scaune, lentile pentru aparate de fotografiat până la, bineințeles, alte biciclete.

Care a fost primul contact pe care l-ați avut cu tehnologia?

L: Îmi amintesc când eram foarte mică am fost la un verișor în vizită, care avea o consola și Street Fighter. Mi s-a părut foarte violent și foarte addictive. M-am jucat pentru o oră și am câștigat. Apoi i-am înnebunit pe ai mei până mi-au cumpărat și mie unul; mă jucam „rațele și vânătorii”.

P: Când eram mic, un coleg de școală mi-a împrumutat o consolă Game Boy de care am fost și încă sunt fascinat. Încă am acasă câteva jocuri pentru Game Boy.

Ce tehnologie din ultimii 10 ani ar fi trebuit inventată acum mult timp?

L: Bicicletele pliabile ultra-ușoare – haha. Probabil WiFi-ul. Îmi amintesc cum mă conectam la dial-up ca să stau pe mIRC și mă gândesc cum mă simt când nu găsesc WiFi și nu mai am internet pe telefon. Unii spun că e o pierdere de vreme, dar 80% din lucrurile interesante pe care le aflu sunt din diverse articole sau newslettere. Am petrecut mult timp „făcând curat” în rețelele sociale și emailuri, așa că acum newsfeed-ul meu e plin de povești interesante. E prea multă informație? Poate, dar cred că e mai bine mai mult decât mai puțin.

P: Aș vrea să spun mașinile electrice, dacă Tesla ar fi apărut acum 50 ani problema schimbării climei ar fi fost rezolvată. Însă sunt foarte multe technologii care ar fi fost utile în trecut, de la Facebook până la Uber.

Workspace3

De când cu viața online și aplicațiile de smartphone, prezentul pare să fie de două feluri: acela care se manifestă când ne conectăm la flow-ul unui moment în care se întâmplă ceva (ex: meșteritul la o bicicletă), și cel online, așa numitul digital now. Vă simțiți în vreun fel copleșiți de stratul vieții online? Cum găsiți echilibrul?

L: Eu personal lucrez în online, sunt lipită de telefon și mereu atentă la ce e nou în digital. Sunt momente când las telefonul în altă cameră și îmi iau o carte sau o revistă despre design și o citesc cap-coadă fără să fiu conectată la nimic. Însă, de fapt, chiar și când citesc ceva, există momente în care simt nevoia să caut ceva pe Google, să citesc mai mult despre un nume, despre un concept. Așa că îmi iau telefonul din cealaltă cameră. Pentru mine e ceva natural, nu simt că îmi strică viața socială sau îmi captează atenția de la viața reală. Cred că digitalul e o parte din noi, fie că vrem, fie că nu. Trebuie să învățăm când să-l folosim și cum, iar dacă devii un maestru în asta, nu ai decât de câștigat.

P: Din fericire, nu sunt atât de conectat la lumea digitală. Deși sunt conectat la multe platforme sociale și portale de informații online, frecventez rar aceste servicii. De obicei seara înainte de somn stau o oră pe telefon și arunc un ochi la ce mai este nou. Sunt destul de atent la canalele de informații pe care le folosesc și mai ales să le folosesc pe cele mai relevante.

Care e cel mai tare loc de pe internet?

L: Ce întrebare grea; diferă de la moment la moment. Anul asta aș alege It’s Nice That – o revistă online și print care promovează artiști foarte cunoscuți, dar și foarte necunoscuți. Urmăresc zilnic articolele și nu plec niciodată cu mintea goală.

P: Greu de zis, din fericire internetul este mereu altfel. Wikipedia este pentru mine cel mai tare loc de pe internet. Toate ideile care susțin formatul sunt superbe. Pentru mine, Wikipedia înseamnă democratizarea informației. Pot ușor pierde ore învățând despre univers sau quantum computing și apoi să sar la ce a făcut Pablo Escobar. La fel de bine pot să pierd ore plimbându-mă cu Google Street View prin țări în care nu aș avea cum să ajung prea ușor.

#GetCurious este o serie de interviuri scurte despre proiecte inovative și mințile din spatele lor.

Comments are closed.