Follower

Social media nu ne-a afectat numai comportamentul virtual, ci și pe cel din lumea reală (deși această distincție nu trebuie adoptată în mod nereflexiv). Uneori, după o lungă zi obositoare în care pare că nimic nu ne va mai aduce zâmbetul pe buze, primirea unui număr mare de like-uri ne luminează. Și asta nu pentru că like-urile au o valoare în sine, ci pentru că oamenii ne urmăresc și ne plac, ceea ce ne dă încredere în noi înșine iar uneori, ne ajută și la creșterea stimei de sine. Acest lucru a fost observat și de Laura McCarthy, artista ce a creat aplicația Follower, menită să exploreze translatarea evenimentelor din viața digitală în cea reală.

Follower funcționează exact ca o platformă de socializare, numai că totul se întâmplă in real life. Oricine își poate crea cont pe site-ul aplicației pentru a fi urmărit ori pentru a urmări pe cineva. Dacă utilizatorul în cauză este acceptat, el va primi un link de unde va putea descărca aplicația iOS care, în cazul în care acesta e un follower, îi va arăta coordonatele GPS ale persoanei pe care o va urmări. În cazul în care este urmăritul, va primi informații despre când începe și se încheie urmărirea. Interesant este că urmăritul și urmăritorul trebuie să păstreze distanța unul de celălalt, astfel încât să reproducă întocmai relațiile din mediul online.

Procesul de acceptare în AppStore a fost cam complicat, în primul rând datorită faptului că Lauren a susținut că ce face ea este un performance, o operă de artă. Bineînțeles, pe Internet discuțiile despre subiecte pur conceptuale nu se termină cam niciodată, așa că lucrurile au rămas neclare: este Follower un experiment social ori un performance? Probabil că răspunsul rămâne la latitudinea fiecărui utilizator. Nu este însă important care e statutul ontologic al acestei aplicații, ci reflecțiile pe care aceasta le determină în utilizatorii săi.

followertoday-800x500still-05

Comments are closed.