Field of Light

bruce-munro-field-of-light-uluru-australia-solar-power-designboom-03

Ni se întâmplă tot mai des, în căutarea de proiecte despre care să scriem, să dăm peste instalalații care ne fac să ne dorim să dăm tastatura la o parte și să cumpărăm primul bilet de avion doar pentru a le trăi cu proprii senzori. Iar Field of Light este un astfel de caz.

Concepută de artistul britanic Bruce Munro, Field of Light constă în 50.000 de sfere luminoase ce se întind pe o suprafață echivalentă cu marimea a patru stadioane de fotbal. Localizată în Uluru (Ayers Rock Resort), o zonă de deșert din Australia, instalația este formată dintr-o rețea de fibră optică alimentată cu energie solară. Pe parcursul zilei, sferele  semi-transparente colectează și stochează lumina soarelui, pentru a prinde apoi viață noaptea. Titlul dat de Munro este Tili Wiru Tjuta Nyakutjaku, frază în pitjantjatjara – limba localnicilor aboriginali pentru care zona este sacră – ce se traduce în „privind la o mulțime de lumini frumoase”. Iar asta este fix la ce se pot aștepta vizitatorii.

Timpul pentru a o vedea nu este încă pierdut. Mai putem până la 31 martie anul viitor să cumpărăm biletul de avion menționat la început.

bruce-munro-field-of-light-uluru-australia-solar-power-designboom-015bruce-munro-field-of-light-uluru-australia-solar-power-designboom-08Bruce-Munro-Field-of-Light-Uluru-2016-Mark-Pickthall-1020x610Bruce-Munro-Field-of-Light-Uluru-2016-Mark-Pickthall-Close-Up-1020x610

Comments are closed.