Definitions

Oare computerele pot deveni noii poeți puternici ai lumii tehnologice? Brian Ma, de la Parsons, crede că da. Și mai mult de atât, în viziunea sa, calculatoarele pot folosi sarcasmul pentru a face o critică socială privitoare la transformarea în marfă a activității umane pe internet.

Definitions este o instalație computerizată și poetică, formată din 15 LCD-uri legate, care caută în rețeaua ConceptNet a MIT-ului pentru a compune lanțuri de cuvinte menite să arate dorința creierelor malefice din marketing care vor să transforme orice mișcare a indivizilor pe net într-o marfă ce poate fi vândută. Ecranele LCD afișează aleatoriu cuvinte în limba engleză, într-o secvență ce pornește de la stânga la dreapta. Când toate ecranele și-au împlinit menirea de a afișa cuvântul primit de la algoritmul instalației, totul se oprește pentru ca procesul să o ia de la capăt. Fiecare ecran este legat de cel de lângă printr-o relație semantică. De exemplu „computer” -> „claviatură” -> „muzică”; sau „pisică” -> „apă” -> „plante” (computerele [au] claviatură și claviaturile [scot] muzică și pisicilor [nu le place] apa care este [necesară] plantelor). Combinațiile de cuvinte sunt infinite dar ceea ce este interesant e faptul că primul și ultimul cuvânt arată mereu aceleași două cuvinte: „persoane” și „bani”.

Prin intermediul acestui proiect Brian Ma a dori să modeleze poetic rolul rețelelor computaționale de prelucrare a limbajului în transformarea în marfă a ceea ce înainte era imposibil de vândut – orice fel de acțiune umană pe internet. Deși computerele ne fac viața mult mai ușoară, ele sunt și o resursă importantă ce poate fi ușor instrumentalizată în scopuri mercantile.

definitions4-800x500Screen Shot 2015-08-11 at 8.41.17 AM

Comments are closed.