DataCafe

c5fc642efc3e89f7ad14bd2b6f74562c

În ultimul timp, internauții au devenit din ce în ce mai preocupați (și pe bună dreptate) de datele lor personale. În ciuda numeroaselor articole, investigații, cărți și documentare, încă nu e foarte clar cum marile companii instrumentalizează informațiile pe care le primesc din simpla utilizare a serviciilor oferite de ei. Într-un anumit fel, ceea ce face Google în mod concret cu datele noastre este un fel de twilight zone. DataCafe este o instalație, în cadrul festivalului Parsons din WantedDesign/Industry City, care explorează drumul datelor pe care, cu bunăvoie sau nu, le vărsăm pe Internet.

În încăperea DataCafe, există mai multe birouri pe care se află calculatoare ale căror fire sunt prinse într-un norișor deasupra – că tot vorbim de cloud-uri, fără să știm prea bine ce sunt. Când te așezi în fața unui ecran, ești rugat să scrii repede cum te simți în acea zi. Odată ce informația este procesată, pe ecranul central apare suma generată de informația pe care tocmai ai oferit-o. Sentimentul de deșertăciune și impersonal dispare atunci când îți este oferit un cod, în urma căruia poți primi o prăjiturică.

Ideea celor de la DataCafe este că tot procesul prin care trec utilizatorii instalației lor, are loc de fiecare dată când folosim Internetul sau orice altă aplicație conectată la net. Introducerea informației, procesarea, arhivarea și, într-un sfârșit, instrumentalizarea datelor în scopul generării profitului este ceva normal pentru mediul virtual. Singura diferență este că la DataCafe toată această înlănțuire de evenimente este transparentă, în timp ce la o utilizare cotidiană a netului, totul este învăluit în ceață.

Sophia Callahan, una dintre colaboratoarele acestui proiect, spune că ideea din spatele instalației a pornit de la întrebarea: de ce nativii digitali nu sunt și literați digital? Iar răspunsul pe care și l-au dat imediat este că informațiile legate de ceea ce se întâmplă cu datele tale sau modul de funcționare al diverselor soft-uri sau aplicații este mult prea tehnic și plictisitor. Astfel, prin DataCafe, o mână de artiști tech-savvy au încercat să creeze o modalitate amuzantă prin care să îi facă pe utilizatori să conștientizeze că, în ciuda faptului că folosesc anti-viruși și alte add-on-uri care promit protecție, riscurile există și sunt perene.

5dce39a0e753bba98ef528686de090d95532ee566c78d8e0843de227199c22bae1f2b568ea21012ddaabe4e0d379de14

Comments are closed.