Cillia

Părul fin al animalelor, capabil să detecteze cele mai subtile schimbări în mediul înconjurător, a atras de mult atenția designerilor și a oamenilor de știință dornici să reproducă capacitățile senzoriale ale acestuia. Dar, de fiecare dată, replicarea în laborator a fost dificilă din cauza dimensiunilor reduse ale firelor. Asta până a apărut tehnologia de printare 3D.

Cillia, un proiect dezvoltat de cercetători de la MIT Tangible Media Group, oferă un mod nou de a proiecta și fabrica 3D fire de par microscopice care, împreună, se comportă ca niște senzori înregistrând activități mecanice, cum ar fi trecerea degetelor peste întreaga lor suprafață, și generând un semnal electric. Prin controlul caracteristicilor fiecărui fir – direcție, lungime și grosime -, o suprafață păroasă poate fi programată cu ajutorul unui software să îndeplinească o multitudine de funcții: să adere la altă suprafață, să se miște pe o suprafață după un traseu predefinit și așa mai departe.

„Imprimante 3D din zilele noastre au potențialul de a schimba modul în care creăm materiale, cu toate acestea, le utilizăm mai mult pentru a imprima obiecte statice, cum ar fi pahare de plastic”, spune Jifei Ou, membru al echipei de cercetătări. „Scopul nostru este de a crea materiale programabile, iar părul este doar unul dintre exemplele pe care le explorează laboratorul nostru acum.”

cilllia_gif05cilllia_gif001463683950cilllia_gif02cillia-massachusetts-institute-of-technology-tangible-media-group-3d-printing_dezeen_936_9-936x400

Comments are closed.