Attachment

Uneori simțim că avem lucruri importante de spus, dar nu unui destinatar particular, ci unui public nedefinit. Poate că din acest motiv sticluțele cu mesaje, aruncate în mare sau în râuri, ne-au fascinat întotdeauna. Atât actul de a scrie un mesaj pe un bilețel și de a-l trimite în lume, out there, cât și faptul de a găsi un astfel de mesaj, reprezintă o ruptură în modurile bine definite și definible de comunicare pe care le practicăm. David Colombini a instrumentalizat această fascinație a oamenilor pentru contactul direct dar misterios cu „un altul”, reușind să îi dea o formă mai eficientă și surprinzătoare.

Attachement este ultima creație a lui Colombini, o mașinărie cu veleități poetice care permite trimiterea de mesaje, imagini sau videoclipuri, pe calea aerului, cu ajutorul unui balon biodegradabil. Scopul este redescoperirea și experimentarea aleatoriului, a surprizei, într-o era trăită prin intermediul programului. Attachement are un site unde utilizatorii se pot înregistra pentru a trimite un mesaj/imagine/film. Odată ce conținutul este validat, mașinăria poetică imprimă o formă scurtă a mesajului, însoțit de un cod, pe o foaie care la rândul ei este introdusă într-un cilindru de biopolimer, atașat unui balon. Mai departe, balonul este eliberat în lume, își creează propriul destin, ajungând într-un final la un potențial beneficiar. Norocosul destinatar poate folosi codul secret imprimat pe bilet, alături forma mai scurtă a mesajului, pentru a se conecta la site și vizualiza întreaga scisoare primită.

Attachement este format din clasicul Arduino Mega, un PRismino – un scut creat special pentru poetul mecanizat, astfel încât acesta să poată controla senzorii cu infraroșu -, patru motoare de 12V, o sursă de alimentare, câteva instrumente capabile să capteze razele infraroșii și un veroboard special construit pentru ca Attachement să poată controla componentele electronice. Pe partea de mecanică clasică, mai există și cinci supape pneumatice care controlează cilindrii pneumatici, un compresor de aer, cinci litri de heliu într-un recipient, câțiva senzori de monitorizare a presiunii aerului și heliului și o imprimantă mini A4, reconfigurată pentru a putea printa pe A6.

Mecanismul este destul de complicat însă ideea din spate este simplă și de efect: înlocuirea sticluțelor cu mesaje cu baloane poetice, menite să ne scoată din zona de comfort a comunicării. Totodată, Attachement ne arată că imaginația nu are limite atunci când se poate servi atât de metodele tehnologice, cât și de cele clasice de comunicare.

Attachment-by-David-Colombini_10-800x500attachment_for_website-800x500balloon_flying-800x500Screen Shot 2014-10-13 at 8.33.44 AM

Comments are closed.