3D Printed Ear

ArtificialEarDish-1020x610

Membrele și organele artificiale sunt încă la început de drum, totuși anumite progrese s-au făcut deja pentru a putea proteza picioarele, mâinile ori simțuri cum ar fi văzul sau auzul. Zonele afectate sau absente sunt înlocuite cu țesuturi create în laborator, care pornesc de la o bază sintetică, dar conțin celule vii. Până acum, oamenii de știință de la Institutul de Medicină Regenerativă Wake Forest au folosit tehnologia 3D printing pentru a realiza oase și mușchi care, odată implantate în animale, s-au vascularizat și au început să funcționeze normal.

Recent, cercetătorii au reușit să printeze și o ureche care ar putea funcționa normal în organismul uman. Institutul de Medicină Regenerativă a folosit ITOP, un sistem inovativ de printare de țesuturi și organe care utilizează precizia tehnologiei 3D pentru a realiza proteze funcționale, utile mai ales în cazurile în care nu există donatori de țesuturi.

Urechea umană a fost realizată în două etape. Mai întâi, s-a printat 3D forma urechii, un „cofraj” format dintr-un material polimer biodegradabil. Apoi, șablonul a fost umplut cu un gel format din celule vii. Celulele vii printate în acest caz proveneau din țesuturile corespunzătoare urechii de la șobolani și vaci. Odată puse în forma urechii umane, celulele au crescut și au luat forma organului uman în mai puțin de o oră.

Teoretic, urechea astfel obținută ar putea fi implantată într-un organism uman după numai câteva zile de „creștere” a țesutului printat 3D într-un mediu nutritiv. Practic, cercetătorii recunosc că mai este nevoie de multe teste, inclusiv de studii pe subiecți umani, pentru a decide dacă tehnica funcționează cu adevărat.

Screen Shot 2016-02-24 at 11.36.19Screen Shot 2016-02-24 at 11.35.51

Comments are closed.